2018 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Murat Çelikkan ve Mwatana İnsan Hakları Örgütü'ne Verildi

Açık Gazete
-
Aa
+
a
a
a

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün onuncusu, 15 Eylül Cumartesi akşamı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödülü, Yıllardır, Türkiye’de süregiden birçok çatışmalı meselede barış, demokrasi ve çoğulculuk ekseninde çözümler üreten Murat Çelikkan ile, Yemen'den Mwatana İnsan Hakları Örgütü aldı. Açık Gazete'de ödül töreninden izlenimlerimizi, takdimleri ve konuşmaları aktardık.
 

2009 yılından itibaren her yıl Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül'de sahibini bulan Uluslararası Hrant Dink Ödülüne bu sene hak savunucusu ve Hakikat Adalet Hafıza Merkezi Direktörü Murat Çelikkan ve Yemen'deki iç savaşta ülkede yaşanan tüm gelişmeleri uluslararası alanda duyuran Mwatana İnsan Hakları Örgütü layık görüldü. Mwatana adına ödülü  Radya el-Mutavakel kabul etti.

Harbiye Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan ödül töreninin açılış konuşmasında 700. Haftasında yasaklanan Cumartesi oturmalarını anan Rakel Dink şunları söyledi:


“Ülkenin geldiği noktaya akıl sır ermiyor. Uyanmak istiyorum bu kötü rüyadan. Ülkemde Cumartesi Anneleri’nden özür dilenmiş; binler, yüz binler tarafından Galatasaray meydanına karanfiller bırakıldığı bir Türkiye’ye uyanmak istiyorum.
 “Adalet istiyorum. Cinayetlerin olmadığı tacizlerin, tecavüzlerin olmadığı, ‘Bir daha asla’ diyen bir Türkiye’ye uyanmak istiyorum. Hrant onca tehlikeye rağmen umutluydu. Hatta arkadaşlarını, ülkesini, demokrasi mücadelesinde yalnız bırakıp hazır cennetlere gitme düşüncesi bile zulümdü kendisi için.
 “Ondan aldığımız mirasın en büyük bölümü, bu topluma inanmak. Bu toplumun ve tüm insanlığın daha iyisini yapabileceğine inanmak."

Gecede, Medz Bazar Topluluğu, Vomank ve Karin Katrancıoğlu yönetiminde Sahakyan Çocuk Korosu da sahne aldı.
 

Mwatana

Yemen’deki iç savaşta ülkede yaşanan tüm gelişmeleri uluslararası alanda duyuran; güç yaşam koşulları ve hayati tehlike nedeniyle birçok kişinin ülkeyi terk ettiği bir dönemde, bağımsız ve tarafsız belgeleme çalışmaları yapıp raporlar hazırlayan, hak ihlallerine karşı cesur bir mücadele yürüten Mwatana İnsan Hakları Örgütü’ne ödülünü jüri üyeleri Albie Sachs ve Rakel Dinkverdi. Radya el-Mutavakel, Mwatana İnsan Hakları Örgütü adına yaptığı konuşmasında, adalet ve barışa giden yolda kendilerine rehberlik etmesi için insan haklarını seçtiklerini ve barışın bir gün geleceğine duydukları inançla, adalet ve haklara tam olarak erişim hakkının herkes için garanti altında olduğu bir toplum için çalışacaklarını vurguladı.
 

Murat Çelikkan

Çelikkan ödülünü, jüri üyesi Ercan Kesal ve 2017 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi Eren Keskin’den aldı. Yıllardır, Türkiye’de süregiden birçok çatışmalı meselede barış, demokrasi ve çoğulculuk ekseninde çözümler üretmek için her türlü riski göze alarak, sözünü esirgemeden, insan haklarını savunan, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün tesisi, hak ihlallerinin ve işkence suçlarının açığa çıkarılması, ‘zorla kaybetme’ suçunun tanınması için mücadele eden, geçmişle yüzleşme ve diyalog odaklı yazılarıyla toplumsal hafızanın güçlenmesi için çalışan Çelikkan konuşmasında,
 
“Bugün sadece Türkiye’de değil dünyada da umutsuzluğa umut olacak meşaleyi yakacak olan insan hakları hareketidir. ‘Her şeyin bir çatlağı vardır ve ışık oradan sızar.’ Bu ödülü bu umut adına alıyorum.”
 
dedi.
 
 
Gecede, dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’de attıkları önemli adımlarla geleceğe dair umudu artıran kişi ve kurumların selamlandığı, ‘Işıklar’ başlıklı bir video gösterildi. İzlemek için tıklayın.
 

Işıklar: 

. Gebze’de, anayasal haklarını kullanarak sendikalaşmaya başlayan Flormar emekçisi kadınlar
. Amerika Birleşik Devletleri’nde, bireysel silahlanmanın kısıtlanmasını talep eden lise öğrencileri
. Endonezya’da Çöp Klinik Sigortaları adlı programı başlatan Dr. Gamal Albinsaid
. İstanbul’da, kadın-erkek birlikte mücadele pratiğini geliştiren Sicilya Demirspor
. Meksika’da, göçmenlere su ve yiyecek dağıtan kadınlar, Las Patronas
. Tahran’da hicab zorunluluğunu protesto eden Vida Movahed ve Masih Alinejad
 . Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Hayat Bilgisi Okulu
. Kenya’da Samburu kabilesi üyesi Rebecca ve 15 tecavüz mağduru tarafından kurulan Uaso Kadın Köyü
. İsrail’de Habima Meydanı’nda bir araya gelerek sahneden verilen toplu Arapça dersine katılan binlerce Yahudi ve Arap yurttaş
. İstanbul’da hamile kız çocukları hastane yönetimi ve savcılığa bildiren İclal N
. Amerika Birleşik Devletleri’nde göçmen politikalarını #FamiliesBelongTogether sloganıyla protesto eden yurttaşlar
. Ermenistan’da adalet ve şeffaflık talebiyle yaklaşık bir ay boyunca şiddetten uzak bir hareket sürdüren Ermenistan halkı
. Suriye’de Kuzey Guta’da kalıp doktor olarak çalışmayı tercih eden Amani Ballour
. İsveç’te Afganistanlı bir göçmenin sınırdışı kararını geri aldıran öğrenci Elin Ersson
. Türkiye’de Down sendromlu çocuğu aileler ile gönüllü uzmanları bir araya getiren UpSendrom
. Mısır’da kadınlara okuma-yazma ve fabrika atıklarından ürünler yapma eğitimi veren Çevre Koruma Derneği
. Türkiye’de kültürel haklar ve barış için çalışan sayısız kişi ve kurumu destekleyen Osman Kavala